Mijn missie

Ik droom van een samenleving waarin gezinnen zich goed omringen. ‘Goed omringd’ zijn, is de basis van zelfzorg. Mijn wens aan gezinnen? Kunnen en durven uitreiken, zodat niet alleen volwassenen maar ook kinderen op verschillende waardevolle plekjes kunnen aanmeren en daar wijsheid kunnen sprokkelen. Samen het leven leven met andere woorden. Het klinkt zo eenvoudig, en toch blijkt het voor velen een gemis. ‘It takes a village to raise a child’, zegt het Afrikaanse spreekwoord. Toch ervaren vele ouders een vorm van ‘village-armoede’.

In mijn boek ‘Goed omringd’ kaart ik het belang van een sterke village aan. Ik breng een heleboel getuigenissen van mensen die er met vallen en opstaan in geslaagd zijn om een village rondom hun gezin te bouwen.

Boekcover Goed Omringd

Daarnaast ben ik gepassioneerd door de opvoedingsvisie ‘Afgestemd opvoeden’. Het is een pedagogische bril waarmee we naar opgroeiende kinderen kunnen kijken, maar ook naar onszelf. Belangrijke principes hierbij zijn gelijkwaardigheid, respect voor elkaars behoeften en noden en ruimte voor emotieregulatie. In mijn boek ‘Wie zorgt er voor mijn kind?’ licht ik toe hoe dit Afgestemd opvoeden er in de praktijk uitziet. Dit boek werd geschreven in opdracht van i-mens.

Wie zorgt er voor mijn kind

Om mijn missie in de praktijk te brengen, kunt u me boeken als spreker op uw event. Zowel de keuze uit een vast aanbod is mogelijkheid, als een lezing op maat. Tenslotte werk ik als coach (gezin / systemisch) met mensen die graag even komen aanwaaien. Voor mij draait coaching om het volgende: ik wil een compagnon de route zijn die even meekijkt naar een situatie waarmee je te dealen krijgt.

Als coach begeleid ik mensen die wat aanmoediging kunnen gebruiken, voornamelijk m.b.t. opvoeding maar ruimer. Opvoeden anno vandaag is niet altijd zo eenvoudig. We zitten in een paradigmashift van een autoritair systeem naar een democratisch opvoedingsideaal. Ouders zitten met behoorlijk wat vragen. Hoe pak ik een driftbui aan? Als straffen en belonen niet meer wordt gedaan, wat komt er dan in de plaats? Hoe reageren we op een kind met een sterke wil? Wat als onze kinderen niet willen eten, of zich agressief gedragen naar hun broertjes of zussen? Hoe pakken we dit nou best aan? Er zit zoveel druk op een perfecte opvoeding, dat ouders wel eens de pedalen verliezen.

Een consult zal als waardevol ervaren worden wanneer u openstaat voor een milde benadering van kinderen, zonder hierbij al te vaak te vervallen in een gedragscontrolerende houding.

Aangezien ik ook systemisch geschoold ben, kan ik gebruikmaken van technieken zoals een systemisch interview of familieopstelling – indien wenselijk. Hierbij wordt het gezin van herkomst of het huidige gezin onder de loep genomen, om te kijken waar spanningen vandaan komen.  

Mijn West-Vlaamse man en ikzelf hebben tussen onze geboorteplaatsen in een huis gekocht, in Gent. Wij zijn dus een schoolvoorbeeld van zo’n gezin dat op ongekend terrein een village is gaan bouwen. Op relatieve afstand van grootouders, vrienden en familie. Als een patchworkdekentje rijgen we sinds enkele jaren mensen aan onze villlage. Al naargelang de behoeften en de leeftijden van de kinderen worden deze of gene village-partner toegevoegd. Met vallen en opstaan zijn we er min of meer in geslaagd om een hoogstpersoonlijke village samen te stellen. Met een snuifje kinderopvang, een lakje grootouders, een lepeltje buren, wat vrienden en een toefje school. Een hele verantwoordelijkheid, vind en vond ik dat!

Waar vroeger en in andere delen van deze wereld een village een zeer natuurlijk iets is. Waar een stam of clan je omringt, en waar alle functies en rollen ogenblikkelijk aanwezig zijn om jou als ouder goed te ondersteunen. Niet-georkestreerd. Op wandelafstand. Gratis en zonder het te hoeven vragen.

Terug een beetje meer van dat graag. Dat is mijn droom voor onze samenleving.